Étterem és bár
"FEJLŐDJ, AKARJ TÖBBET "
Interjú Döbröntei Péterrel Az Akadémia Hotel F&B Managerével:
Mi az a motiváció ami erre a szakterületre irányított és honnét indultál?
- Először is, köszönöm a meghívást.
Középiskolába szülői unszolásra számítástechnika tagozatra kerültem be a Lovassy
László Gimnáziumba Veszprémbe. Rögtön rájöttem, hogy ez nem az én pályám, nem az én célom.
Szerettem volna valami mást csinálni. Csak azt éreztem, hogy szeretek emberek között lenni, emberekkel foglalkozni. Innen jött az, az idegenforgalmi és szálloda szak, Veszprémben a főiskolán ezt végeztem el.
Már akkoriban megfogalmazódott bennem, hogy egyszer én szálloda igazgató szeretnék lenni. Szállodát szeretnék vezetni.
Több helyen próbálkoztam például recepción dolgozni. Tanulóként bekerültem a Betekints Hotelba Veszprémben, ahol igazándiból tanultam a szakmát. Először a felszolgálóknál dolgoztam 6 hónapot, utána 6 hónapot a recepción. Aztán valahogy a felszolgálóknál jobban megtetszett a dolog.
Az első igazi munkahelyem Balatonalmádi főterén a Cafe Piazza volt. Esténként , mint egyedüli felszolgáló a teraszt vittem, nagyon jó tapasztalat szerzés volt.
Rájöttem, hogy nagyon kemény munka ez. Hétvégente volt egy mixer srác. Minden péntek, szombat este jött koktélozni, mixerkedni. Megtetszett a munkája. Megnéztem a Koktél című filmet is és rájöttem, hogy ez a szakma az, ami nekem tetszene.
Elvégeztem a mixer tanfolyamot Lajsz Andrásnál, Budapesten.
Majd kikerültem Angliába.
Milyen hatással volt Rád a külföldi munka?
Milyen plusz tapasztalatokat gyűjtöttél? Mi volt az ok amiért haza tértél?
Először egy családi vállalkozáshoz kerültem. Elég sok meglepetés ért friss
diplomásként. Egy kicsit kudarcként is éltem meg az első pár napban.
Mindent kellett csinálni: reggel kezdődött takarítással, előkészülni az étterem nyitásra. Ebédidőben felszolgáltunk. Két műszakban dolgoztunk.
Ha este buli volt, akkor is nekünk kellett mindent kitakarítani. Ebbe bele tartozott a mellékhelyiség takarítása is. Zavart, hogy ennyi ideig tanultam és itt tartok. De egy idő után belerázódott az ember.
Láttam, hogy mennyi lehetőség rejlik Angliában, mennyire más az élet, mint itthon.
Nagyon sokat köszönhetek a kinti éveknek. Szerettem kint lenni, sokszor hiányzik is.
Sokkal egyszerűbb előrébb jutni külföldön, egyszerűbb fölfele jutni a rang létrán. Kemény munkával oda lehet érni. Ez a nagyon nagy különbség a két ország között.
- Mi az oka, annak, hogy haza vezetett az utad?
10 évet kint voltam, az utolsó egy-két évben nagyon honvágyam volt, a Balaton mellett nőttem fel, veszprémi vagyok. Nagyon hiányzott a nyár,a Balaton parti élet.
Anyagiakban sokkal jobban megérte Angliában, de hiányoztak az itthoni dolgok. Valamint a magánéletem miatt is hazavágytam, Magyarországon volt párom.
-Hogyan folytattad az utad itthon? Maradtál a vendéglátás területén?
Maradtam a vendéglátás területén. Nagyon nagy különbség volt a két ország között.
Utolsó helyem Angliában egy boutique hotel volt, ahová elég gazdag emberek jártak.
Majd itthon bekerültem a Hangvillába, ahol elég nagy kontraszt volt a kettő között.
Az látszik a két ország közötti legnagyobb különbségnek, hogy itthon jóval kevesebbet tudnak szórakozásra költeni az emberek. Angliában az a normális, hogy hétköznap is mennek étterembe nem csak ünnepnap alkalmával. Itthon is rengeteg jó étterem és vendéglátó egység található.
- Jelenleg hol találhatunk meg?
Jelenleg egy új projekten dolgozom, Balatonfüreden az Akadémia Hotelban,
F&B managerként dolgozok. A szálloda egy hónap múlva nyitja ki kapuját, ez az uszodához hozzácsatolt 4 csillagos, 50 szobás, wellness hotel. A vendégek majd az uszodát fogják tudni használni. A szálloda a service 4 You szállodacsoport tagja. Fő célom, hogy szálloda igazgató szeretnék lenni. Bízom benne, hogy ennél a csoportnál sikerül elérnem.
- Milyen tapasztalataid vannak a felszolgálókkal kapcsolatban itthon?
- Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy felszolgálónak, ahhoz hogy jól tudjon
dolgozni?
Nagyon jellemző most már itthon, hogy a szakemberek eltűntek. Elvándoroltak. Nagyon nehéz szakembert találni, mint felszolgáló.
Interjú alkalmával próbálok úgy válogatni, olyan embert felvenni, akit érdekel is a dolog, aki szeretne tanulni. Tehát lehet, hogy kevesebbet tud, de lássam a tüzet ahhoz hogy szeretne tanulni.
Akárhova mentem dolgozni, próbáltam a munkahelyeimet, úgy válogatni, hogy tanuljak belőle. Most szeretném az én tudásomat átadni a munkavállalóimnak. Szeretném velük megismertetni a szakma szépségeit.
- Mit üzensz a szakmában lévőknek? Menjenek külföldre vagy maradjanak Magyarországon?
Mindenkinek ajánlom, hogy lásson világot. Menjen külföldre, mert én is óriási élményekkel tértem haza. De a tapasztalatszerzés után jöjjenek haza.
10 év tapasztalata beszél belőlem.
Kint Angliában elkezdtem szivarokkal foglalkozni az utolsó munkahelyemen, egy boutique hotelban, itt 5 évet töltöttem el.Annyira fejlődött a tudásom, hogy beneveztem az angliai szivar sommelier versenyre Londonban.
Az első évben második helyezést értem el a versenyen, egy ponttal csúsztam le az első helyezésről. Utána újból megpróbáltam és 2012 végén meg is nyertem az angliai szivar sommelier versenyt, és ezzel elnyertem a jogot arra,hogy indulhattam Angliát képviselve a világversenyen. Ahol is 2013 márciusában, Kubában 3. helyezést értem el. Olyan élményekkel lettem gazdagabb, amit soha nem fogok elfelejteni.
Sajnos ezt a tudásomat nem tudom Magyarországon használni a dohány törvény miatt. Pedig szívesen használnám. Sajnos nem foglalkoznak szivarokkal a vendéglátó helyek, így ez csak hobby szinten maradt meg.
- Mi a szivarozás kultúrája és honnét ered? Hogyan párosítod a szivarokat italokkal?
Olyan, mint a bor kultúrája például Franciaországban. Franciaországban megvannak, hogy melyik területen, milyen szőlőt termesztenek, Kubában pedig hogy az ország melyik részén, milyen dohányt termesztenek.
Vannak testesebb szivarok és könnyedebb szivarok, ugyanúgy párosítjuk, mint az italokat az ételekhez.
Ami nekem nagyon jól esik például, egy Daiquiri koktél mellett egy kubai szivart elszívni. Ez Hemingwaytől ered, ő volt az aki Floridita bárban Daiquirit ivott és mellette szivarozott.
Állandó infó frissen innen: https://vendeglatasmagazin.hu/

